Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

P93e33t78r 96B12u65r31i47a47n

30. 8. 2017 18:44

Pane Jelínku nemáte pravdu. Předně se nejedná o lichvu. Ta u nás jednak není procentuelně definovaná a potom lichva by byla za málo muziky velký zisk. Tedy půjčím sto, vrátí se mi stoosmdesát a já mám osm pětek vejvar. Tak to ale není. Tyto půjčky jsou naopak na hraně ziskovosti a to z důvodů vysoké nákladavosti. Koneckonců, jak může být lichvář ve ztrátě? To asi moc nehraje, že? A potom ty vaše odsudky, že půjčují lidem předluženým, s malým příjmem a finančně negramotným, naprosté nesmysly. Na tohle jsou dost drsné paragrafy, které hlídá samotná ČNB! Představte si, že nějací nemohoucí stařečci z Beskydských hor trpí nedostatkem teplého jídla a vy jako podnikatel se nabídnete, že jim ho budete denně dovážet. Spočítáte, že jeden oběd bude stát 100kč. Tak co, jste lichvář, parazitující na slabých a nemajetných v nouzi? Já myslím, že ne. A když jim ho nenabídnete vy, tedy nikdo, budou na tom lépe? A mimochodem, jaké finační gramotnosti je potřeba k pochopení, že si půjčuji deset tisíc a do roka vrátím např. 16 500kč ve dvanácti splátkách ve výši 1375kč?

Váš návrh řešení níže je sice pochopitelný, ale zcela nereálný.

Věřte mi, o nebankovních půjčkách něco vím. I o jejich klientech, kteří nejsou hloupí, jen prolhaní a vyčůraní. Už jen to, že výběr půjček Providentu se zadrhl na pouhých katastrofálních 57% by vám mělo napovědět, kdo je tady oběť a kdo zloděj.

Více zde

http://petrpetrburian.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=620433

http://petrpetrburian.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=620856

6 1
možnosti
Foto

H89a71n15a 70V89l74k67o96v87á

30. 8. 2017 21:30

Máte pravdu, klienti Providentu nejsou hloupí. Žijí ze sociálních dávek, pořídí si 3 - 6 dětí se kterými vystačí kolem 20 let, naberou půjčky a "neziskovky" jim zařídí Osobní bankrot. Pračky, myčky, televize jim zůstanou a prostě musí aspoň 5 let pracovat.

Zaměstnance ani management Providentu nechápu.

Jedna takováhle pani s pěti dětmi se nastěhovala do chalupy patřící mé tchyni, přijel exekutor, oblepil nábytek po babičce (osobní city) páskami, tchyně podepsala směnku na 100 000,- a....pani vyhlásila osobní bankrot....

0 0
možnosti
PB

Přesně tak. Ještě před 10 lety kolovala mezi lůzou fáma, že dluhy Providentu jsou nevymahatelné, protože se jedná o lichvu, což je proti zákonu. Chytla se toho i bejvalka, nabrala si půjčky a v klidu neplatila. Po půl roce mi volali z Providentu, zda náhodou nevím, kde se zrovna zdržuje. Dal jsem jim tedy přesnou adresu i s popisem cesty a oni: děkujeme vám.

A já: není zač, já děkuji vám.

0 0
možnosti
Foto

Ano. Provident se choval jako racionální obchodník. Nechápu ty případy, kdy jdou do předem ztracených úvěrů.

Také nechápu svoji tchyni, která za pani zaplatila 100 000,- aby po nějakém roce či dvou zjistila, že pani je v Osobním bankrotu (tchyně 73 v důchodu) a ona nedostane nic...

Tady bych se ráda setkala s těmi "neziskovkáři", kteří těmto chytrákům radí...(za moje daně).

0 0
možnosti
Foto

Již řadu let máme u soudu neustále tento problém. Podvody s nemovitostmi při půjčkách, vnucené půjčky a negramotnost té nejméně majetné vrstvy. Ve svých důsledcích je to jednání nejen nemorální, ale také zasahující celý hospodářský sektor a sociální sféru. Profitují z toho dobře organizovaní pseudobankéři a lichváři. Proč není lichva definována???

1 0
možnosti
PB

P30e56t66r 84B53u74r50i93a66n

31. 8. 2017 11:24

Lichva není procentuálně definovaná jednoduše proto, že se to dost dobře nedá. Řekněme, že byste chtěl definovat jen úrok, tedy navýšení jistiny o investiční hodnotu peněz (kterou vyhlašuje ČNB, tkz. PRIBOR, mezibankovní úrok). Lichva je vše nad 10%.Potom naprosto nezohledníte nákladovost. Taková banka má svou solidní klientelu, jejíž finanční situaci má přímo na talíři a to ve sledování pohybu na jejích účtech. Mají i ověřenou totožnost (při založení účtu) stačí jim tedy půjčky nabízet a schvalovat přes PC banking a splátky kasírovat převodem. Nákladovost minimální, úrok 10%. Bezva. Jenže jiné nebankovní instituce nemají šanci, protože jejich nákladovost, pracnost je vyšší. Právě jste odepsal 90% trhu. A nejsou to jenom nebankovní půjčky. Je to veškeré zboží na splátky, auta na leasing (kde společnost až do splacení má za auto finanční odpovědnost), auta z bazaru na splátky při tkz. akontaci, mobily za polovinu ceny na splátky při sjednání tarifního balíčku na dva roky atd. Jak tam rozlišit "úrok"? Je to složité a propletené. Také máme hypotéku, úvěr, půjčku (zápůjčku) atd. Takže stanovíme celkové roční náklady RPSN, které nesmí přesáhnout řekněme 50% jistiny. Ale tohle se dá jakkoliv obcházet. Stanovím jistinu úmyslně vyšší (u zboží, tedy dražší zboží na splátky a levnější platbou v hotovosti), nebo natáhnu dobu splatnosti o pár měsíců a dostanu RPSN dolů. Také můžu oddělit nějaké úkony. Jedna firma Financial Monitoring bude dělat ověřování a vypsání smlouvy-cena 1800kč za půjčku, druhá firma Financial Bank vám ji potom vyplatí s 10% úrokem. Spokojeni? O lichvu se přeci nejedná, vždyť máte 10% úrok!

Stanovit, co je lichva je to stejné, jako stanovit užitnou hodnotu té které potraviny.

A na závěr. Je známo, že muslimské půjčky jsou bezúročné. Zakazuje jim to víra. Místo toho se u nich platí řada poplatků. Za sjednání, vyřízení, doručení atd. Mimochodem, za kolik byste vy půjčil naprosto cizímu člověku 20 000kč, pokud byste se chtěl tím živit?

0 0
možnosti
KJ

Zdravím Vás pane Buriane, děkuji za odpověď, ale nesouhlasím s Vámi.Můžeme se hypoteticky bavit co lichva je a není a jaký je právní podtext.O morální lichvu se z mého pohledu jedná.Někdo jiný může mít jiný názor, to je v pořádku.Ano, je to za málo muziky hodně peněz.Argument, jak může být lichvář ve ztrátě je mylný a nepodložený.PF bylo např.10let nazpět vysoce v zisku, jeden rok v mínusu.To svědčí o něčem úplně jiném....S paragrafy se pletete také, PF a podobní opravdu půjčí tomu, komu nepůjčí klasická banka, hlídaná ČNB.K finanční gramotnosti.Váš příklad není k nepochopení, ale např.díky nižší fin.gramotnosti nebudou mít tito lidé přehled o jiných možnostech řešení.Samozřejmě nevyvracím, že část klientů bude prolhaná a vyčůraná, budou v nějakém poměru samozřejmě také.Tuto část lidí nevyřeší krom represe asi nikdo.Jim ale můj návrh určen nebyl.

0 0
možnosti
PB

P52e45t25r 19B43u15r90i46a49n

31. 8. 2017 10:54

Odpovím panu Klicperovi i panu Jelínkovi dohromady. Prvně vám vyvrátím obecné omyly. Pravidla pro poskytování nebankovních půjček jsou zpřísňována doslova každý rok. Obchodní zástupce takové společnosti musí mít maturitu, nebo praxi ve finančnictví 5 let, po novém taky skládá zkoušky u ČNB, zástava nemovitostí už není řadu let povolena, taktéž ručení bianco šekem, vybírat zálohy či jiné platby předem je zakázáno, rozhodčí doložka zakázána, klient několikrát podepisuje, že všemu přesně rozumí, je s ním dělán pohovor o čemž se sepisuje protokol, na vše dohlíží ČNB, pod kterou tento sektor spadá (od letošního roku), tedy vše je na stejné právní úrovni jako banky. Finanční negramotnost? Optejte se lidí s maturitou, jaké mají podmínky u svého operátora, nebo dodavatele energií v případě pozdní platby, penále atd. Optejte se, jaké jsou podmínky jejich bankovních půjček, jak a z čeho se počítá jejich úrok, penále. Auta na leasing, nebo hypotéka je potom už úplná džungle. Občas se ve zprávách objeví: lidé s hypotékou vůbec nevědí kdy je výroční den a že si mohou nechat přepočítat úroky, část doplatit, nebo přejít jinam. A to se jedná o úsporu desítek tisíc! A vždy zde platí: neznalost neomlouvá! Naproti tomu u NB půjček je zásada: půjčím ti 10 000kč a ty mi desetkrát po 1500kč/měs. vrátíš 15 000kč. Tohle je několikrát zvýrazněno a několikrát podepsáno oběma stranami. Penále ani pokuty za zpoždění, či předčasné splacení se nevybírají. Co byste na tom chtěli ještě zlepšovat? Jednodušší už to být nemůže. Vězte, že ti tkz. finančně negramotní moc dobře vědí kolik a za kolik si půjčují oproti vám, který naprosto netušíte co všechno platíte za elektřinu a z čeho se to počítá!

A chcete po NB aby klientovi radila na vlastní náklady konkurenci? Tito lidé, kteří neprošli u bank beztak jinam nemůžou jít, ale půjčku nutně potřebují, jinak jim hrozí ještě vyšší ztráty (např. exekuce, odpojení energií).

Z nedostatku místa odpovím o lichvě pod pana Klicperu.

0 0
možnosti
KJ

Zdravím Vás, musím Vám oponovat v tom, že finanční gramotnost není moc závislá na dosaženém vzdělání.To, že má někdo maturitu určitě automaticky neznamená, že je dostatečně finančně gramotný.Na druhou stranu máte pravdu v tom, že opravdu přesně nevím, co vše platím za elektřinu, mobil ap.,.Resp.vím, že ne vše mám optimalizováno a zcela jistě někde přeplácím.To už je ale má chyba, či lenost.Já jsem to ale celé myslel trochu jinak.Je hodně lidí, kteří nechtějí systém očůrávat, ale jsou třeba v zoufalé finanční situace a jsou nuceni si vzít naprosto nevýhodný úvěr, který jim jejich dlouhodobě špatnou situaci zřídka vyřeší.Těm bych se snažil pomoci jinak.Tím nijak nepopírám, že jsou lidé, kteří si pomoc nezaslouží právě tím, že se systémem vyčůrávají.

0 0
možnosti
PB

P98e88t16r 50B65u36r10i48a87n

31. 8. 2017 17:26

Děkuji za reakci. Ano, nebankovní půjčky jsou určeny PŘEDEVŠÍM těm, kteří jsou v zoufalé finanční situaci. To je prostě jejich smysl a nic nemorálního v tom nevidím. je to poslední, zoufalá, záchranná brzda. Brzdil jste jako malý kluk na kole někdy "na kuchaře" (tedy nohu mezi kolo a rám kola)? A bylo to nebezpečné? Ano bylo, ale taky vám to mnohdy zachránilo život, asi tak.

A co by mělo být místo nich? Co by se stalo s těmi v zoufalé situaci, kdyby ona možnost nebyla? Skončili by pod mostem, v horším případě na mostě. A co se týče nevýhodnosti: v čem je výhodnost a nevýhodnost toho, či onoho? Je trakař nevýhodný oproti kolcu, když z něj zrní propadává ven skrz šprušle? Přečtěte si mé pojednání a tam najdete i oddíl o "ne/výhodnosti" těch půjček. Nechci to rozepisovat podruhé. (Tím si nechci dělat reklamu svého blogu, nabízím to čistě z argumentačních důvodů). Díky. Petr

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS